Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Emniyet’in kitap yasağı başvurusu boşa çıktı

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, 3. yargı paketi kapsamında Türkiye’deki 23 bin kitabın üstündeki yasağın kaldırılmasına “önlem” olarak, 67 kitap ve 13 derginin yasağının devam etmesi başvurusu sonuç vermedi.
Nâzım Hikmet, Komünist Manifesto, Dersim kitapları uzun süre sonra ilk kez resmen serbest.

Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Türkiye Merkezi ve Çevirmenler Meslek Birliği tarafından, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde dün, gündemdeki yasaklı kitaplar konusunda basın toplantısı düzenlendi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’nın, geçen günlerde 453 kitap ve 645 gazete, dergi, broşür ve pankartın yasağının kaldırılması yönündeki kararına dikkat çekti.

3. yargı paketi kapsamında, 5 Ocak’tan itibaren Türkiye’deki 23 bin kitabın üstündeki yasağın zaten kaldırılacağını, dolayısıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’nın kararına başta bir anlam veremediklerini belirten Metin Celal, konunun üzerine gittiklerinde, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, 67 kitap ve 13 derginin yasağının devam etmesi başvurusunda bulunduğunun ortaya çıktığını ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’nın söz konusu kitaplarla ilgili yasağın kaldırılması kararının bu kitap ve dergileri de kapsadığını belirtti.

Söz konusu kitaplar arasında ise Nâzım Hikmet, İsmail Beşikçi, 12 Mart ve 12 Eylül davalarının savunmaları, Dersim üstüne kitaplar, bazı dini yayınlar ile Komünist Manifesto’nun yer aldığını söyleyen Metin Celal, konuşmasına şöyle devam etti:

“3. yargı paketi kapsamında, Aziz Nesin, Karl Marx, Saidi Nursi gibi isimler, kitapları yasağı kaldırılanlar arasında. Ancak ilginçtir ki, Türkiye’de bir yandan yasaklar sürerken diğer yandan bu kitaplar yayımlanmaya devam etti. Yasaklı olmasına rağmen yayımlanan bu kitaplar, KCK davası kapsamında suç delili olarak gösterildi.”

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, “Bazı kitaplar hakkındaki yayın yasağının devam etmesine yönelik talep, gençlerin bu yazarlarla bağlantısını kesme amacından başka bir anlam ifade etmiyor”
derken; Çevirmenler Meslek Birliği Başkanı Turan Parlak ise şu ifadeleri kullandı:

“‘Ölüm Pornosu’nu çeviren arkadaşımız Funda Uncu, polisteki ifadesi alındığı sırada fahişe muamelesi gördüğünü belirtmiştir. Mahkemelerde ise hâkimler, kitap davaları için bilirkişi bulunamadığını itiraf ediyor. Açılan bu davalar mahkûmiyetle sonuçlanmıyor ancak aydınlara aba altından sopa gösteriliyor.”

Toplantıda ayrıca, yazar Emin Karaca, Tanzimattan günümüze kadar yasaklanan kitapları anlatan, Belge Yayınları’ndan çıkan “Vaaay Kitabın Başına Gelenler!..” adlı inceleme kitabını tanıttı. Karaca, kitaptan yola çıkarak Türkiye’deki yasaklı kitapların tarihi hakkında bilgi vererek sözlerini şöyle noktaladı:

“Yaptığım araştırmalar sonunda anladım ki, Türkiye’de Nâzım Hikmet 1933’ten bu yana hep yasaklı olmuş. Bunun nedeni de onun, sosyalizme giriş kapısı olarak işlev görmesidir.”

Meltem Yılmaz

Cumhuriyet 19.12.2012