Türkiye Yayıncılar Birliği, mali krizde “dayanışmaya” çağırıyor.
*İngiltere’de 1858’den beri yayıncılık alanında faaliyetini sürdüren The Bookseller dergisinde 15 Ağustos 2018 tarihinde yayınlanan haber
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı, uluslararası yayıncıların, ülkenin mali krizi sırasında Türkiyeli yayıncılarla dayanışma göstermek amacıyla, yeni hak anlaşmaları yaparken avans ödeme sistemini geçici olarak bırakmaları çağrısında bulundu.
Türk Lirası geçtiğimiz hafta ABD Dolarına karşı değerinin beşte birini kaybetti ve yıl başından bugüne %40’tan fazla düşerek ülkenin ekonomik çöküşün eşiğinde olduğuna dair korku yarattı. Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın tutuklanmasıyla ABD-Türkiye ilişkilerinin bozulması, Türk Lirasının serbest düşüşünü tetikledi, en son da konuyla ilgili ABD’nin yaptırımlarına karşılık verildi. 14 Ağustos Salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşılık olarak, ABD teknoloji firmalarının ürünlerini boykot çağrısında bulundu.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, bu olayların ülkedeki yayıncılar için pek çok ciddi sonucu olacağını söyledi: “Dövizdeki bu hareketlilik ve belirsizlik devam ederse, yayıncıların yeni materyal basması ve yeniden basım yapması zorlaşacak. Satışlarda ciddi düşüş olacak. Korsan artacak. Vadeli ödemelere dayanan endüstride tahsilat sorunları olacak. Bazı küçük ve orta ölçekli yayıncılar zor zamanlar geçirecek ve faaliyetlerini sürdürmede zorluk yaşayacaklar. Bunların ışığında, derneğimiz, büyük kayıplar olmadan bu krizi atlatmak için üyeleri ve partnerleriyle çalışıyor ve çalışmaya devam edecek. Yabancı yayıncılar, işbirliği yaptıkları Türk yayıncılarla bu zor zamanlarda dayanışma göstermek için, kitap anlaşmaları yaparken avans ödemeli sistemi bırakmalı veya satış raporlarına dayanan küçük avans ödemelerini kabul etmeliler.”
Kocatürk’ün dile getirdiği endişeler, İstanbul’da faaliyet gösteren Kalem Ajans’ın da söylediklerini destekliyor. Ajansın sahibi Nermin Mollaoğlu The Bookseller’a, Türkiyeli yayıncıların yabancı yayıncılardan aynı avanslarla aynı miktarda kitap satın almak bir yana, kitap basmayı karşılamakta zorlanacağından korktuğunu söyledi. Tahminlerine göre, bazı küçük ve orta ölçekli yayıncılar muhtemelen kapanmaya mecbur kalacaklar ve bu da Türkiye yayıncılığının durumunu etkileyecek. Mollaoğlu, röportajında yabancı müşterilerini “Türkiye’den gelen teklifleri bu olanlar (ülkenin içinde bulunduğu şu anki kötü durum) ışığında dikkate almaları” için teşvik etti: “Türk yayıncılar son on yıldır hakkaniyetli avans ödemeleri yaptılar, fakat bu seneki Frankfurt Kitap Fuarı’nda bunun olacağını sanmıyorum. Şu an beş yayıncıdan fazlası bu avansları karşılayamaz. Yabancı yayıncılar satmak istemelerine rağmen bu defa önceki gibi olmayacak.”
Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Michiel Kolman, Türkiye Yayıncılar Birliği’ne ve Kalem Ajans’a katılarak “Türkiye yayıncılık endüstrisinin hayatta kalması için birlikte çalışmak üzere” dünyadaki yayıncılara seslendi. Kolman, “Uluslararası Yayıncılar Birliği, Türkiye’deki yayıncılar bakımından güncel durumu endişeyle izliyor” dedi. “Öğrendiğimize göre Türkiyeli üyemiz Türkiye Yayıncılar Birliği, bu krizin en kötü etkilerini hafifletmeye çalışmak için tedbirler alıyor. Türkiye yayıncılık endüstrisinin bu ciddi tehdidi atlatıp hayatta kalması ve yakın gelecekte gelişmeye devam etmesi için, dünyadaki tüm yayıncıları birlikte çalışmaya teşvik ediyoruz.”
The Bookseller dergisinde yayınlanan haberin orijinali için: https://www.thebookseller.com/news/tpa-asks-show-solidarity-turkish-publishers-abandoning-advance-payments-845781#