IPA 2021 Dünya Kitap ve Telif Hakları Günü Bildirisi
23 Nisan 2021, Cenevre*
2021 Dünya Kitap ve Telif Hakları Gününde, Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), toplumlarımızın benzeri görülmemiş bir baskıyla karşı karşıya kaldıkları bir yılda yayıncıların dünyaya cömert, olumlu katkılarını takdir ediyor.
COVID-19 pandemisine rağmen her yerde yayıncılar, yeni yetenekleri ve en çok sevilenleri ortaya çıkarmaya devam ettiler; hayati, güvenilir araştırmaları güçlendirdiler ve öğrenenlerin eğitimlerine uzaktan devam etmelerini sağlamak için inovasyon yaptılar.
Bu taahhütler, uluslararası telif hakları anlaşmaları ve ulusal kanunlar yayıncılara özgün yazarlığa ve yeni zihin eserlerine yatırım imkanı verdiği için mümkün oldu. Küresel telif hakları yapısı, yayıncıların, tüm dünyada kitleleri eğiten, aydınlatan ve eğlendiren kitaplar yayımlamaya ve bunların yaygın bulunabilirliğini ve erişilebilirliğini iyileştirmek için yeni teknolojilere yatırım yapmak üzere güvendikleri temeli sağlar.
Pandemi sırasında kitabevlerinin yaygın geçici kapanmaları kitap satışlarını ciddi şekilde etkiledi. Bazı ülkelerde kitap perakendecileri, çevrimiçi alandaki fiziki teslimat imkanlarını, e-kitapları ve sesli kitapları artırarak uyum sağladılar ama bu tezgah üstü satışların yerini tutamadı. Fakat IPA, pek çok ülkede çevrimiçi kitap satışlarının imkansız olduğunu da saptadı, ki bu yayıncıları olduğu kadar okurları da etkiledi.
Yayıncıların okurlara, öğrenenlere, öğretmenlere, ebeveynlere, bilim insanlarına, araştırmacılara ve bütün olarak topluma ihtiyaç duydukları yayınları sürdürülebilir şekilde sağlamaya devam edebilmeleri için küresel telif hakları yapısı bugün her zamankinden daha önemli.
IPA Başkanı Bodour Al Qasimi: “2020 yılında yapılan bir IPA anketi, her yerde yayıncıların, özellikle de eğitim alanında olanların, pandemiden ağır hasar aldığını, ancak gelişmekte olan ekonomilerdekilerin ise açık ara en büyük zorlukları bildirdiklerini gösterdi. Yerli yazarlara ve düşünürlere ses vermeye devam edebilmesi için yerel yayıncılığın güçlendirilmesi ve korunması elzem. Küresel kitap endüstrisi yenilenir ve iyileşmeye uyumlanırken, bunlar geride bırakılmamalı.”
IPA Telif Hakları Komitesi Başkanı Jessica Sänger: “Bu devam eden küresel kriz, tüm dünyada yayıncıların okurlara ne kadar çok değer sağladığını gösterdi. Küresel telif hakları yapısı yenilik yapma ve büyük zorluklara bile adapte olma imkanı verdiği için yayıncılar toplumdaki bu hayati görevi yerine getirmeye devam edebiliyorlar. Bu yılki Dünya Kitap ve Telif Hakları Gününde, bazen bütün engellere rağmen, sunmaya devam ettikleri çeşit çeşit edebiyatı, hayati araştırmaları ve eğitim kaynaklarını temin etmeleri için telif hakları yasasının yayıncılara nasıl imkan verdiğini kutlamalıyız.”
*Açıklamanın İngilizcesi için tıklayınız.