Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Türkiye Yayıncılar Birliği kuruluşunun 30. yılında, yayıncılığımızda iz bırakmış, yapmış oldukları yayınlarla bir döneme damgasını vurmuş, yayıncılık anlayışı ile yayın dünyamıza öncülük etmiş, şimdi aramızda olmayan yayıncılarımızı anıyor.

Kuruluşumuzun 30. yılında başladığımız ve belli aralıklarla devam edecek etkinliklerin amacı artık aramızda olmayan bu yayıncıların, mesleki yaşamlarında yayıncılık dünyamıza bıraktıkları mirası, yaşadıkları dönemin koşulları içinde yapmış oldukları yayıncılığın deneyimlerini yeni kuşak yayıncılarına aktarmak, yeniden hatırlanmalarını sağlamak olacaktır.

ALTIN KİTAPLAR – TURHAN BOZKURT

“İz Bırakan Yayıncılar” etkinliklerinin ilkini 28 Nisan 2015 tarihinde Altın Kitaplar’ın kurucusu Turhan Bozkurt için gerçekleştirdik. SALT Galata’da düzenlenen ve “Bâbıâli’nin Doktoru”, “Yayıncılığın Doktoru”, kısaca “Doktor” diye anılan Altın Kitaplar Yayınevi’nin tanınmış yöneticisi Dr. Turhan Bozkurt’u andığımız toplantıda yayınevine yıllarca danışmanlık yapan, özellikle dünya klasikleri ve Nobel dizilerindeki kitap seçimlerini yapan, Turhan Bey’in yakın dostu Doğan Hızlan, oğlu Batu Bozkurt, yayınevinin editörü Hülya Şat ve Türkiye Yayıncılar Birliği ikinci başkanı Fahri Aral birer konuşma yaptılar. Ayrıca, “Bâbıâli’nin Doktoru” ile “Baba Turhan Bozkurt” adlı kısa filmlerın gösterildiği etkinlikte, toplantıda hazır bulunan aile bireyleri ve Turhan Bozkurt’u yayıncılığında tanımış bulunan yayıncı dostları da konuştular.

MAY YAYINLARI – MEHMET ALİ YALÇIN

“İz Bırakan Yayıncılar” etkinliklerinin ikincisi 19 Haziran 2015 tarihinde SALT Galata’da gerçekleşti. Ölümünün 35. yılında, 60 ve 70’li yılların tanınmış yayıncısı Mehmet Ali Yalçın’ın ve kurucusu olduğu May Yayınları’nın anıldığı toplantıda Eray Canberk, Fahri Aral gibi isimlerin yanı sıra Yalçın’ın yakın aile çevresi de konuşma yaptılar.

1940’lı yıllardan başlayarak bir dönem gazetecilik yapan ve 1965’te May Yayınları’nı kurarak, kısa sürede çok önemli telif ve çeviri kitapları kültür yaşamımıza kazandıran Yalçın, Yayıncılar Derneği yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra Yayıncılar Kooperatifi’nin (YAYKO) kurucusu ve başkanı olarak da yayıncıların mesleki örgütlenmesi için çaba göstermiş bir kişidir.

Yalçın, 70’li yılların sonunda yaşanan derin toplumsal ve ekonomik bunalım sonunda, özellikle yayıncıları sarsan kağıtsızlık sorununa çözüm bulmak için kooperatif yönetim kurulu üyeleri ile ziyaret ettikleri Sanayi Bakanı Nuri Bayar’ın odasında geçirdiği bir kalp krizi sonunda yaşama veda etmiştir.

İNKILAP KİTABEVİ – GARBİS FİKRİ VE NAZAR FİKRİ

“İz Bırakan Yayıncılar” etkinliklerinin üçüncüsü 15 Aralık 2015 tarihinde SALT Galata’da gerçekleşti. Türkiye’nin en eski yayınevlerinden İnkılâp Kitabevi’nin kurucusu Garbis Fikri (1907-1971) ile kendisinden sonra yayınevini yöneten oğlu Nazar Fikri (1938-2008) aile üyeleri ve dostlarının konuşmaları ve hayatlarından belge ve görsellerin derlendiği sergi ile anıldı. 

Etkinliğin açılışını Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Başkanı Fahri Aral yaptı. Garbis Fikri’nin torunları Arman Fikri ve Erol Fikri, Nazar Fikri’nin eşi Julia Fikri, Nazar Fikri’nin yakın arkadaşı ve Remzi Kitabevi sahibi Erol Erduran, Oxford University Press Türkiye Yöneticisi Emrah Özpirinçci, Literatür Yayınları sahibi Kenan Kocatürk, İnkılap’ın yazarlarından Füsun Önal’ın da duygu ve izlenimlerini aktardığı anma etkinliğinde ayrıca Prof. Dr. Ahmet Mumcu’nun mektubu okundu. Etkinlik sırasında, tasarımını Sadık Karamustafa’nın yaptığı sergi gezildi. Sergide İnkılâp Kitabevi arşivinden Garbis Fikri’nin hayatı ve kitabevinin Bâbıâli’de kurulup büyümesini yansıtan seçme görsellerin yanı sıra Nazım Hikmet’in pelür kâğıda daktilo ettiği ve üzerinde el yazısıyla düzeltmeler yaptığı, çok değerli bir tarihi belge olan Kuvayi Milliye Destanı kopyası da ilk kez sergilendi. Nazım bu kopyayı 1951’de yurtdışına kaçışının hemen öncesinde Garbis Fikri’ye, daha sonra basılmak üzere belirli bir avans karşılığı bırakmıştı. 

ÇETİN TÜZÜNER – NURDAN YAYINLARI

Yayıncılığın duayenlerinden, Nurdan Yayınları’nın Kurucusu, 1998-2011 dönemlerinde Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Başkanlık görevini yürütmüş değerli yayıncı ve yazar Çetin Tüzüner için 16 Şubat 2016 günü bir anma toplantısı düzenledik.

4 Şubat 2016 Perşembe günü kaybettiğimiz, Derneğimizin eski başkanlarından ve Nurdan Yayınları’nın kurucusu, değerli yayıncı Çetin Tüzüner için 16 Şubat 2016 Salı günü Cezayir toplantı salonunda anma toplantısı düzenlendi. Tüzüner’in ailesi ve yayıncı dostlarının katıldığı toplantının açılışında Tüzüner’i yakından tanıyan isimlerden, Birliğimizin İkinci Başkanı Fahri Aral, Başkan Metin Celâl, Yönetim Kurulumuzun eski üyeleri Kenan Kocatürk, Ebubekir Erdem ve Niyazi Şimşek de birer konuşma yaptılar. Tüzüner ile okul sıralarını paylaşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ve diğer yayıncı dostları da söz alarak Tüzüner’in Türkiye’de yayıncılığa ve Birliğimizin gelişmesine yaptığı büyük katkıları anlattılar. Ardından Tüzüner’in kızları Nurdan ve Çiğdem, torunu ve yeğeni söz alarak özel hayatlarından anekdotlarla Tüzüner’in zengin kişiliğini dinleyenlerle paylaştılar. Etkinlikte, Çetin Tüzüner’in hayatının anlatıldığı kitapçık da katılımcılara dağıtıldı.