Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu
06.06.2013
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin düşünce ve ifade özgürlüğü için mücadele eden yazar ve yayıncılara bu haklı mücadelelerinde yanlarında olduğunu belirtmek, kamuoyunun dikkatini bu mücadeleye çekmek, düşünce ve ifade özgürlüğünün önünü tıkayan yasalarda gerekli değişiklik ve düzenlemelerin acilen yapılması talebini vurgulamak amacıyla 1995 yılından bu yana her yıl verdiği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri bu yıl 6 Haziran Perşembe günü saat 19.00’da Titanic City Hotel Taksim’de düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini buldu.
Bu yılki Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri 41 yıldır İstanbul Bebek’teki Türkü Kitabevi’nde bağımsız olarak kitapçılık mesleğini sürdüren Nuran Sivri, yıllardır çeşitli kitapları nedeniyle hakkında dava açılan ve kitapları toplatılan Aram Yayınları adına Yayın Koordinatörü Gökhan Bulut ve Taraf gazetesindeki köşe yazıları nedeniyle hakkında çok sayıda ceza ve tazminat davası açılan, yüklü tazminat cezalarına çarptırılan yazar Ahmet Altan’a verildi. Düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki hukuki engelleri aşmak için yıllardır emek veren avukat Fikret İlkiz’e ise Düşünce ve İfade Özgürlüğü Onur Ödülü verildi.
Törende açılış konuşması yapan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal sözlerine Gezi Parkı direnişinde ölen Abdullah Cömert’i anarak başladı. Metin Celal, son günlerdeki toplumsal olaylara müdahalelerde uluslararası sözleşmelerde ve Anayasada güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiği belirtti. Barış Süreci ile başlayan demokratikleşme umudunun günlük hayata yayılan hak engellemeleriyle kaybolduğunu ifade eden Celal, 2012 yılında yazarlara, yayıncılara, gazetecilere yönelik tutuklamaların akademisyenlere, avukatlara, öğrencilere ve işçilere de yönelecek biçimde yaygınlaştığını, yayınlama özgürlüğüne yönelik sansürün artan otosansürle birlikte biçim değiştirerek sürdüğünü söyledi. Celal konuşmasını, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi, bir kez daha hükümeti, hâkimleri, savcıları ve emniyet kuvvetlerini uluslararası anlaşmaların, Anayasa’nın ve yasaların düşünce ve ifade özgürlüğüne ilişkin getirdiği hükümlere uymaya, uygulamaya çağırıyoruz,” sözleriyle bitirdi.
Şehir dışında olduğu için törene katılamayan Türkiye Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ragıp Zarakolu’nun mesajı okundu. Zarakolu mesajında 20 bine ulaşan yasak yayınlar listesinden 600 kadarının serbest kalmasının, 3. ve 4. Yargı Reformu paketleriyle davaların düşmesinin olumlu gelişmeler olduğunu ancak yetersiz kaldığını söyledi. Zarakolu, “2006 yılında TYB ile birlikte diğer yazar ve basın kurumları TMK da yapılan değişiklikler konusunda Hükümeti uyarmıştı. Ne yazık ki bu uyarılarımızda haklı çıktık. Somut delillere, eylemliliklere dayanmayan, sadece “kanaat” üzerinden bir çok yazar, gazeteci, öğrenci, akademisyen salt düşünceleri, açıklamaları, yazıları veya gösteri yapma, protesto, yada örgütlenme haklarını kullandıkları halde, TMK ya dayanarak uzun süreler boyunca tutuklu olarak hapiste kalmaktadır,” diye yazdı. Zarakolu mesajında Özgür Radyo kurucusu ve BİA yazarı Füsun Erdoğan’ın daha önceki hapis cezaları nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde 2 kez TC’yi mahkûm ettirdiği halde hakkında bu hafta yine terör örgütü yöneticisi olduğu iddiasıyla müebbet hapis cezası istendiğini, Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) sözcüsü Necati Abay’ın yine “kanaat” üzerinden ağır bir hapis cezasına çarptırılarak sürgüne gitmek zorunda bırakıldığını, çok sayıda yazar, şair, çevirmen ve yayıncının TMK’ye dayanan suçlamalarla tutuklu bulunduğunu hatırlattı.
“At izi it izine karışmıştır. TMK farklı düşünenleri ve muhalifleri cezalandırma aracı olarak suiistimal edilmektedir. Buna artık bir son verilmesinin zamanı çoktan gelmiş ve geçmektedir. TMK ve TCK 301. madde gibi suiistimal edilen düzenlemelere artık biran önce son verilmelidir. ‘Suç ve suçluyu övme’, ‘sürmekte olan davayı’ etkileme gibi acaipliklere son verilmelidir,” diyen Zarakolu mesajını, gelecek yılki raporumuza dek, fikirleri nedeniyle ve temel haklarını kullandıkları için cezaevinde tutulan tüm tutsakların serbest kalması ve bu nedenlerle kimsenin hapse girmemesi dileğiyle sonlandırdı. Zarakolu’nun mesajı ve Yayınlama Özgürlüğü Komitesinin her yıl hazırladığı Yayınlama Özgürlüğü Raporu’nun açıklanmasının ardından Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerine takdim edildi.
Fikret İlkiz konuşmasında insan onuru ve değerinin korunabilmesi için ifade özgürlüğünün önemini vurguladı. Nuran Sivri konuşmasında Gezi Parkı’nda sürdürülen direnişe destek verdi. Ahmet Altan’ın rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı törende Altan adına ödülü Everest Yayınları Yayın Yönetmeni Sırma Köksal aldı. Altan mesajında “ödülünü Gezi direnişçilerine ithaf ettiğini” açıkladı. Gökhan Bulut ifade özgürlüğü için verilen mücadelede yayıncıların dayanışmasının önemini vurguladı. Tören sonrası yapılan kokteylin ardından davetlilerin büyük bir bölümü Taksim Gezi Parkı’nı ziyaret etmek üzere ayrıldı.