Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Düşünce Özgürlüğü buluşmasında ortak bildiri

10.06.2012

Düşünce Özgürlüğü için 8. İstanbul Buluşması 9 Haziran 2012 Cumartesi günü Bilgi Üniversitesi’nde yapıldı. Açılışta, Türkiye’de ifade özgürlüğü hakkında 8 uluslararası ve 5 kıtadan 22 ulusal kuruluşun imzalarını taşıyan bildiri okundu.

Bildiride şu sözler yer aldı:

“Türkiye’de ifade özgürlüğü önündeki yasal ve idari engellerin hala var oluşunu, gazetecilerin, yazarların, yayıncıların, akademisyenlerin, öğrencilerin, sanatçıların, sendikacıların,  politikacıların ve düşüncesini şiddet kullanmaksızın ifade eden insanların bu ifadeler nedeniyle takibata uğraması, yargılanması, tutuklanması ve hapsedilmesini endişe ile izliyor ve kınıyoruz.

Türkiye’nin adını ifade özgürlüğünün ihlal edildiği ülkeler listesinde görmek bizi üzüyor. Kendisi de bir zamanlar düşünce suçlusu olan ve bu nedenle kendisine de destek olduğumuz Başbakan Erdoğan ve hükümetinden, bu duruma bir an önce son verilmesini ve Türkiye’nin ifade özgürlüğü konusunda komşularına ve dünyaya örnek bir ülke haline gelmesini istiyoruz.”

International PEN (Uluslararası Yazarlar Birliği) adına 2. Başkan yazar Eugene Schoulgin, IPA (Uluslararası Yayıncılar Birliği) adına yayıncı William Nygaard, Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü) adına Türkiye raportörü Emma Sinclair Webb ve Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) adına Türkiye raportörü Andrew Gardner açılış konuşmalarını yaptı.

Buluşmada “Türkiye’de İfade Özgürlüğü”, “Medyada İfade Özgürlüğü”, Türkiye Yayıncılar Birliği temsilcisi Hayri Erdoğan’ın kolaylaştırıcı olarak yer aldığı “Sanat, Edebiyat ve Yayında İfade Özgürlüğü” ve “Anayasa Hazırlık Sürecinde ve Anayasa’da İfade Özgürlüğü” başlıklı dört forum gerçekleştirildi.

Forumlardan önce konuyu özetleyen videolar gösterildi. Hrant Dink davası avukatı Cem Halavurt, Mor Çatı çalışanı Gülten Aslan,  transseksüel Esmeray, Nedim Şener, Ahmet Şık, Mahmut Alınak, Evrim Kepenek, Ragıp Zarakolu, Pınar Aydınlar ,Davut Erkan, Abdullah Demirbaş, Pınar Selek gibi gazeteci, yazar, avukat ve entelektüel tanıklar, konuyla ilgili yaşadıklarını kürsüde anlattı.

Daha sonra uluslararası bağlantılar kuruldu. Halid El-Hammadi Yemen’deki durumu, uluslararası destek ve dayanışma beklentilerini anlattı. Prof. Noam Chomsky, yazar Paul Auster, Nobel ödüllü, Güney Afrika asıllı Avustralyalı yazar John Coetzee, Pakistan asıllı yazar ve film yapımcısı, aktivist Tarık Ali, uyuşturucu kartelleriyle mücadelesi nedeniyle ölüm tehdidi altında yaşayan Meksikalı gazeteci-yazar Lydia Cacho, uluslararası ifade özgürlüğü kuruluşlarından IFEX yürütme kurulu başkanı Annie Game, Article 19 yetkilisi Nathalie Losekoot ve Freedom House (Barış Evi- Washington) yetkilisi Karin D. Karlekar ekrandan mesajlarını iletti.

Düşünce Özgürlüğü için 9. İstanbul Buluşması, 24 ve 25 Mayıs 2014 tarihlerinde yapılacak.