Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

2013 Londra Kitap Fuarı Konuk Ülke Türkiye Programı

12.04.2013

Türkiye, Ulusal Komite koordinatörlüğünde; İstanbul Ticaret Odası, Yunus Emre Enstitüsü, Londra Kitap Fuarı, British Council, İngiliz Yayıncılar Birliği ve Literature Across Frontiers (LAF) ile birlikte hazırlanan renkli ve zengin kültürel programla, 15-17 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleşecek Londra Kitap Fuarı’na “konuk ülke” olarak katılıyor.

Ağırlıklı olarak 15-17 Nisan 2013 tarihleri arasında Londra Kitap Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen etkinlikler, Şubat– Mayıs 2013 tarihleri arasındaki 4 aylık döneme yayılmaktadır. Bu kapsamda yaklaşık 150 yazar, sanatçı, çevirmen ve akademisyen 100 kültürel ve profesyonel etkinliğe katılmaktadırlar.

Kültürel Program

Kültürel programın önemli ayaklarından birini, 2013 Londra Kitap Fuarı Konuk Ülke Türkiye Programı kapsamında British Council ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek etkinlikler dizisi, bir diğer önemli bölümünü de Yunus Emre Enstitüsü ile işbirliğinde Londra Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikler oluşturmaktadır. Merkez 12 söyleşi, panel ve okuma etkinliğine ek olarak, “TEDA Kitapları Sergisi” ve “James Robertson’un Objektifinden 19. yy İstanbulu Sergisi”ne ve “Şiir ve Edebiyat akşamı” ev sahipliği yapmaktadır.

Kültürel programın önemli bileşenlerinden biri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Oxford Üniversitesi işbirliğinde Ertegün Evi’nde düzenlenen ve iki gün süren “21. yüzyılda Türk Edebiyatı’nı Okumak” Sempozyumu’dur.

Profesyonel Program

Londra Kitap Fuarı Konuk Ülke Türkiye Programı kapsamında Türkiye Ulusal Komitesi, Londra Kitap Fuarı ve İngiliz Yayıncılar Birliği işbirliği ile, Türk yayıncılık sektörü aktörlerinin İngiltere ve diğer ülkelerden meslektaşlarıyla bir araya gelip yeni iş fırsatlarını değerlendirebilecekleri ve karşılıklı olarak yayıncılık sektörleri hakkında bilgi sahibi olabilecekleri profesyonel etkinlikler düzenlenmektedir. 2012’de İstanbul Kitap Fuarı’nda başlatılan profesyonel etkinlikler programının ana gövdesini 15-17 Nisan 2013 tarihlerinde, fuar alanındaki Wellington Room’da düzenlenmekte olan seminerler oluşturmaktadır.

Profesyonel faaliyetler kapsamında ayrıca Türkiye’den 10 telif ajansı uluslararası telif merkezinde yerlerini alacaklar ve telif alışverişi amaçlı ticari ve profesyonel görüşmeler gerçekleştireceklerdir.
Konuk Ülke Türkiye etkinlikler programı kapsamında 8 farklı ve renkli sergi düzenlenmektedir. Sanat etkinlikleri arasında plastik ve görsel sanatların yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Klasik Türk Müziği Korosu Sanatçıları’nın klasik Türk müziği dinletileri de yer almaktadır.

“Günün Yazarı” olarak fuara davet edilen Elif Şafak program kapsamındaki çeşitli etkinliklere katılacaktır. “Devir-Teslim Töreni’nin Türkiye adına konuk yazarı olan Murathan Mungan ise bu törende bir okuma gerçekleştirecektir.

Farklı Bölümleri ve Renkleriyle Konuk Ülke Türkiye Ulusal Standı

Türkiye, 2013 Londra Kitap Fuarı’nda, 485 m2’lik bir ulusal stant ve İstanbul Ticaret Odası (İTO)’ya ait 170 m2’lik stanttan oluşan “Konuk Ülke Alanında” temsil edilmektedir. Bu stantlarda Türkiye’den toplam 29 yayınevi yer almaktadır.

Konuk Ülke Türkiye Ulusal Stantları; TEDA Çeviri Destek Programı özel bölümü, Çocuk ve Gençlik yayınları bölümü, “Türkiye’den Kitaplar” adlı ulusal kitap sergisi, geleneksel el sanatları uygulamaları ile çeşitli sergilere ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye ulusal standında ayrıca; Ulusal Komite koordinatörlüğünde hazırlanan kültürel etkinlikler düzenlenecektir. Türkiye’den 250 civarında profesyonel de görüşmeler yapmak ve yeni ürünlerini tanıtmak üzere Türkiye Ulusal Standı ve İTO standından oluşan ulusal alanda yerlerini alacaklar.

Kaynak: http://www.lbf2013marketfocusturkey.com/Defaulten.aspx