“Bebekler Nereden Gelir?” Kitabının Muzır Neşriyat İlan Edilmesiyle İlgili Basın Açıklaması
6 Temmuz 2020 tarihli Resmî Gazete’de yer alan, “Bebekler Nereden Gelir?” kitabının muzır neşriyat kararının yayınevi ve yazar ismi olmaksızın sadece kitabın adı verilerek eksik ve yanlış anlaşılmaya sebebiyet verecek şekilde ilan edilmesi nedeniyle basında TÜBİTAK Yayınları’na ait “Bebekler Nereden Gelir?” kitabı muzır ilan edildi haberleri yer almıştır. Yine aynı sebeple derneğimiz de TÜBİTAK Yayınları’ndan çıkan “Bebekler Nereden Gelir” kitabının muzır neşriyat ilan edilmesini kınayan bir basın açıklamasını yaptıktan birkaç saat sonra T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün resmi twitter hesabından “muzır neşriyat” ilan edilen kitabın “Mikado yayınları tarafından “Neden? Niçin? Nasıl?” serisinde yayınlanan, Doris Rübel tarafından yazılan “Bebekler Nereden Gelir” kitabı olduğu ve “Bakanlığın küçükleri zararlı içeriklerden koruma çalışmaları kapsamında sakıncalı” bulunduğu duyurulmuştur.
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu Almanya’nın önde gelen bir yayın grubu olan Ravensburger’un Almanya’da 350 bin kopya sattığı, 10 dile telif hakları satışını yaptığı, çocukları koruma ve bilgilendirmeyi amaçlayan ve ödüller almış olan, dilimize 2016 yılında Mikado Yayınları tarafından çevrilerek Neden? Niçin? Nasıl? serisinden “Bebekler Nereden Gelir” adıyla yayımlanan kitabı incelemiş ve ‘küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna’ karar vermiş! Konunun uzmanlarına danışılarak ve titizlikle hazırlanmış kitap hakkında, CİMER’e yapılan iki ayrı şikâyet üzerine iddianame düzenlenerek dava açılması yanlışlığının yanı sıra; mahkeme tarafından görüşü istenilen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı atanmış beş birim amirinden oluşan kurul tarafından değerlendirilip sansürlenmesi vahimdir.
Kitabın 2018 yılında sosyal medyada ve basında eleştirilere maruz kalması üzerine yayınevinin kitabı dağıtımdan çekmesi, yayıncıların üzerinde yaratılan otosansüre işaret etmekte ve ülkemiz ve kültürel çeşitliliğimiz için de son derece olumsuz bir durum yaratmaktadır.
İfade özgürlüğü demokratik toplumun temelini oluşturan ana unsurlardan; toplumun ilerlemesi ve bireyin gelişmesi için gereken temel şartlardan biridir ve vazgeçilmezdir. Demokratik toplum ilkesi de ifade özgürlüğünün korunmasını, zedelenmemesini gerektirir. Muzır neşriyat kararları yayıncılığımızı sansür ve otosansürün kıskacına sokmakta ve kültür dünyamızı çoraklaştırmaktadır. Ülkemizde gerçekleşen ve yayımlama özgürlüğü ile çelişen bu ve benzeri ihlalleri kaygıyla takipte olduğumuzu kamuoyunun dikkatine sunarız.
Saygılarımızla,
Türkiye Yayıncılar Birliği