Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Mesleğimiz Yayıncılık Çalıştayı’nda IPA Başkanı Richard Charkin Konuştu

Mesleğimiz Yayıncılık Projesi kapsamında, 1-2 Ekim 2016 tarihlerinde Best Western Şile Gardens Hotel’de Mesleğimiz Yayıncılık Çalıştayı düzenlendi. Yayıncılık alanındaki mesleklerin tanımlanması, standart ve yeterliliklerinin belirlenmesi sürecinin başlatılmasını amaçlayan ve 1,5 gün süren Mesleğimiz Yayıncılık Çalıştayı’na yayınevi yöneticisileri, deneyimli yayıncılık profesyonelleri, kamu kurumu ve sivil toplum temsilcileri, akademisyenlerden oluşan 60’a yakın paydaş katıldı.

Çalıştayın açılışını Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl yaptı. Metin Celâl yayıncılığın sektörleşmesi sürecinde meslek tanımları ve standartların önemi, yayıncılık eğitim programlarının sektöre katkılarını anlattı. Ardından Proje Koordinatörü Ebru Şenol projenin hedefleri ve etkinliklerini özetledi.

Açılış konuşmalarının ardından Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı ve Bloomsbury Yönetici Direktörü Richard Charkin söz aldı. Charkin kendi kariyer öyküsünden yola çıkan konuşmasında, farklı yayınevlerinde editörlük ve yöneticilik deneyimi sırasında öğrendiği dersleri dinleyicilerle paylaştı. Yayıncılık örgütlerinin endüstrinin gelişmesindeki önemine değinen Charkin, Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin ilkeleri arasında yer alan korsanla mücadele, telif haklarının korunması, kitaplar için adil ve avantajlı vergilendirme politikaları ve yayınlama özgürlüğünün dünya çapında savunusunun önemine değindi. Charkin konuşmasının sonunda yayıncılığı geliştirmek için mutlaka yapılması ve kaçınılması gerekenleri sıraladı, yayıncılara bu işte kalmalarını, risk almaktan çekinmemelerini, eserlerin niteliğine odaklanmalarını ve kendilerini değil yazarlarını ön planda tutmalarını tavsiye etti.

Çalıştayda açılışın ardından yayıncılığın temel çalışma alanları olarak belirlenen “yönetim”, “üretim”, “pazarlama”, “tasarım” ve “editörlük” başlıklarında Meslek Çalışma Grupları oluşturuldu. Gruplarca belirlenen meslekler ve kısa tanımları birleştirilerek tüm katılımcılarla kapanış oturumlarında tartışıldı ve “Yayıncılık Meslek Haritası” hazırlandı.

Harita ve diğer çalıştay çıktıları, Mesleğimiz Yayıncılık Projesi sürecinde çeşitli araştırma, toplantı ve ziyaretlerle geliştirilerek proje sonuç raporunda işlenecek.

Çalıştay Fotoğrafları: Ek1, Ek2, Ek3
Program için tıklayınız.

Mesleğimiz Yayıncılık Projesi’yle ilgili ayrıntılı bilgi için sitemizi ziyaret edin:
www.meslegimizyayincilik.com