Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

İngiltere’de kitap satışları yüzde 4 arttı

01.01.2013

İngiltere Yayıncılar Birliği 2012 istatistiklerini yayınladı. Verilere göre dijital ve fiziki formatta kitapların tüm satışları yüzde 4 artışla 3,3 milyar sterline yükseldi. Önceki yıl yüzde 2’lik düşüş kaydedilmiş, dijital satışlardaki artış fiziki satışlardaki düşüşü dengeleyememişti.

2012’deki artış dijital satışlardaki büyük fırlamalar sayesinde oldu. Tüm dijital satışları yüzde 66 (411 milyon sterlin), toplam tüketici e-kitap satışları yüzde 134 (216 milyon sterlin), toplam kurgu dijital satışları yüzde 149 (172 milyon sterlin) arttı.

Öte yandan, Elli Tonu fenomeninin senesinde toplam fiziki kurgu kitap sayıları da yüzde 3 yükseldi, 502 milyon sterlin oldu. Fiziki ve dijital kurgu satışlarının toplamı ise yüzde 21 artarak 674 milyon sterline ulaştı.

Tersine, fiziki kurgu-dışı kitapların satışında toplam yüzde 2, fiziki kaynak malzemelerin satışında yüzde 8 düşüş görüldü. Fiziki kitap pazarının toplam değeri 2011’e göre yüzde 1 düşüş kaydetti.
İngiltere Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Richard Mollet, Elli Tonu fenomeninin endüstrinin satışlarındaki yükselişi yalnızca kısmen belirlediğini söyledi:

“Okullarda dijital satışları yeni başladığı ve pazarın sadece yüzde 4’ünü kapladığı halde yüzde 50 arttı. Akademikte, dijital satışlar pazarın yüzde 23’ünden yüzde 16’sına düştü ve tüm pazar 1 milyar sterlin oldu, önceki yılın yüzde 0,5 üstüne çıktı.

Çok ayrık bir sektör olduğumuz için, ertesi yıl aynı performansı verecek şekilde işlerin iyi gittiği pek çok alan olabiliyor. Altta yatan dijital inovasyon eğilimi gösteriyor ki […] gelecek yıl geniş ekonomik performans gelişirse bu yardımcımız olacak.”

Mollet, 2012 istatistiklerinde etkileyici unsurlardan birinin de toplam fiziki değer satışlarının ihracat kısmının, çok zorlu küresel ekonomik tabloya rağmen yüzde 41 seviyesinde durması olduğunu söyledi. Uluslararası satışların dağıtımı geniş ölçüde geçen seneyle benzerlik gösteriyor. Avrupa ihracatın yüzde 36’sını kaplıyor, Güney Asya’ya yüzde 15, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya yüzde 13 ithalat yapılıyor.
Mollet Britanyalı yayıncıların inovatif ürünler ve iyi yazarlara yatırım yapabilmesinin telif hakları yasasının sağlam çerçevesinden de kaynaklandığını ekledi.

Kaynak: The Bookseller