Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Frankfurt Kitap Fuarı’nda “Türkiye’de yayıncılığın krizi ve telif ticaretine etkisi” konulu toplantımız

Türkiye Yayıncılar Birliği olarak Frankfurt Kitap Fuarı’nda 12 Ekim 2018 tarihinde, yayıncılığımızın içinde bulunduğu krizin bir yıllık arkaplanını ve son durumu aktardığımız ve telif ticaretinin daralmaması için yurtdışındaki meslek örgütleri, yayıncılar ve ajanslardan beklentilerimizi ortaya koyduğumuz ve görüşleri aldığımız bir toplantı düzenledik. Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Kore ve BAE yayıncı birliklerinden, Avrupa Yayıncılar Federasyonu ve Uluslararası Yayıncılar Birliği’nden temsilcilerin katılım gösterdiği toplantıda belirtilen görüşler şöyledir:

  • Yurtdışı örgütler TÜRKYAYBİR’in sunumu ve basın açıklamasından faydalanarak üyelerine benzer içerikte duyurular yapabilir.
  • Örgütlere, yayıncılara ve ajanslara Türkiyeli yayıncılarla dayanışma için uygulayabilecekleri bazı somut pratik adımlar önerilebilir. Örn: mevcut sözleşmelerde, imza tarihindeki döviz kuru ile ödeme tarihindeki döviz kuru arasındaki farka orantılı olarak telif ödemelerinde indirim sağlanması. Yeni sözleşmelerde ise normal avansın yarısı veya daha azı kadar avans ödemesi alınması, yayıncıdan yıl sonunda ayrıntılı rapor beklenmesi, rapordaki bilgilere göre sonraki yılın telif ödemelerinin birlikte planlanması.
  • Birleşik Krallık’ın Brexit politikasının temel amacı “AB dışındaki ülkelerle ticari ilişkileri güçlendirip ihracatı artırmak”. Bu nedenle Konsolosluk ve British Council ile Türkiye Yayıncılar Birliği yetkililerinin yapacağı özel görüşmeler İngilizce telif ticareti konusunda Birleşik Krallık devletinden yapısal bir destek alınmasını sağlayabilir.

Sunum ve görüşler toplantıya katılamayan diğer yayıncı birlikleriyle de paylaşılacaktır. Üyelerimizin ve telif ajanslarımızın, yapacakları görüşmelerde önceki basın açıklamamızdan ve Frankfurt’ta düzenlediğimiz toplantının sonuçlarından faydalanmalarını dileriz.