Manisa Kitap Fuarı’na Okulların Katılımının Engellenmesi Hakkında Basın Açıklaması
BASIN AÇIKLAMASI
Bu yıl ikinci kez düzenlenen Manisa Kitap Fuarı’na İl Milli Eğitim Müdürlüğünün son dakika müdahalesiyle okulların toplu katılımına yasak getirildiği bilgisi basına yansımıştır. SNS Fuarcılık firması yaptığı açıklamaya göre, tüm izinleri alınmış olan fuar Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bilgisi dahilinde ve işbirliğiyle hazırlanmış, şehirdeki 35 bin öğrencinin araçlarla fuara erişmesi planlanmıştır. Fuara 2 gün kala fuar firması İl Milli Eğitim Müdürlüğünden telefonla aranmış ve müdürlüğün desteğini çektiğini, öğrenci ve öğretmenleri fuara taşıma organizasyonunu iptal ettiğini öğrenmişlerdir. Bu ani karara gerekçe olarak ise imza gününe gelecek olan yazarlar gösterilmiştir. İl Milli Eğitim Müdürünün okul müdürlerine gönderdiği Whatsapp mesajında “fuarda farklı maksatların gözetliyor endişesi ile tek taraflı bir boyut öne çıkartılması” ifadeleri kullanılmıştır. Haftalardır fuarın web sitesi ve sosyal medya hesaplarında açıkça yayınlanan yayınevi, yazar, etkinlik bilgilerinin son anda bir engel haline getirilmesi anlaşılır görünmemektedir. Müdürlüğün bu beyanı fuara 2 gün kala, resmi yazı yerine telefon ve Whatsapp mesajları ile yapması da kararın ciddiyetini sorgulatmaktadır. Kararın Manisa Valisi ile görüşme sonrası alındığı da iddia edilmektedir, böyle ise durum daha da vahimdir.
Bu engellemenin biz yayıncılar için en önemli ve üzücü yanı, öğrencilerin, ziyaretçi kitlesinin büyük bölümünü oluşturdukları ve heyecanla bekledikleri, 100 yayınevinin kitaplarıyla, 100’den fazla yazar ve çizerle tanışma olanağı bulacakları bu değerli kültür etkinliğinden, “yazarlar”dan ötürü mahrum edilmesindeki vahamettir.
Manisa’da yaşanan olay, yerel bürokrasinin okurla kitabın arasında girdiği, son dönemde kitap fuarlarına yönelen müdahalelerin, baskıların yalnızca sonuncusudur. En yakın örnekler olarak Kayseri Kitap Fuarı ve Isparta Kitap Fuarı’nda yaşanan vakalar sayılabilir. Yazarsız bir kitap fuarı düşünülemez. Kitap, edebiyat, kültür insanları “taraflar”a ayırmaya, kutuplaştırmaya değil, dünyayı ve insanları daha iyi anlamamıza, her türlü kutuplaşmayı, yabancılaşmayı ortadan kaldırabilecek güçte bağlar kurmaya hizmet eder. Ülkemiz adına kitap fuarlarına yerel bürokrasi tarafından üst üste yapılan ve alışkanlık haline getirilen keyfi ve vahim müdahaleleri şiddetle kınıyoruz. Özellikle de yayıncılığımızın ve kültürel üretimimizin ayakta durabilmesi için desteğe ihtiyaç duyduğu böylesi kritik bir dönemde bu tür yasakçı ve yayınevleri, yazarlar üzerinden toplumsal olarak ayrımcılığa götürebilecek uygulamalarla ilgili olarak hukuk devletine yakışır biçimde gerekli idari ve yasal işlemlerin acilen başlatılmasını ve önlem alınmasını talep ediyoruz