ABD’de Yasaklı Kitaplar Haftası başlıyor
26.09.2011
Her yıl eylül ayının son haftası, Amerika Birleşik Devletleri’nde “yasaklı kitaplar”ı anma zamanı.
Amerikan Kütüphaneler Birliği’nin koordinatörlüğündeki Yasaklı Kitaplar Haftası kapsamında, ülkenin dört bir yanında yüzlerce kütüphane ve kitabevi vitrinlerine yapıştırdıkları ilanlar ve katıldıkları bir dizi etkinlikle sansür sorununa önemine dikkat çekiyor.
Bu yılki tarihleri 24 Eylül- 1 Kasım olarak belirlenen Yasaklı Kitaplar Haftası, organizatörlerinin ifadesiyle, ABD’de “okuma özgürlüğünün ulusal olarak kutlandığı tek gün”. Entelektüel özgürlük, ne kadar sıradışı ve benimsenmesi güç de olsalar her türlü bilgiye ulaşma ve her türlü düşünceyi ifade etme özgürlüğü, Yasaklı Kitaplar Haftası’nı var eden temel fikir.
Bu özel haftanın tarihi, okullar, kitabevleri ve kütüphanelerde reddedilen kitap sayısında büyük bir artış görüldüğü 1982 yılına dayanıyor. O tarihten bugüne ABD’de sakıncalı bulunan kitap sayısı 11 bini aşmış durumda. Yalnızca 2010’da ülkede yayınlanmasına itiraz edilen 348 kitap rapor edildi; üstelik bu rakama rapor edilmeyen pek çok eser dahil değil.
Yasaklı Kitaplar Haftası boyunca yapılan çarpıcı etkinlikler, pek çok eser kütüphaneciler, öğretmenler, kitabevlerinin çabalarıyla tanıtılarak yasaktan kurtuluyor. Bu yıl belirlenen ana eylem biçimi, internet üzerinden yayılacak “yüksek sesle okuma” seansları. Kitap yasağına karşı çıkan herkes, en sevdiği yasak kitabı okurken kendisini videoya çekmeye ve videosunu kampanya için hazırlanan sitede yayınlamaya davet ediliyor.
Birliğin hazırladığı listeye göre, ABD’de 2010’un en çok engellemeyle karşılaşan ve bu yıl isimleri duyurulacak kitap başlıkları şöyle:
1. And Tango Makes Three, Peter Parnell ve Justin Richardson (Homoseksüellik, dini bakış açısı, yaş grubuna uygunsuzluk nedenleriyle)
2. The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, Sherman Alexie (Saldırgan dil, ırkçılık, dini bakış açısı, seks eğitimi, müstehcenlik, şiddet, yaş grubuna uygunsuzluk nedenleriyle)
3. Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley (Duyarsızlık, saldırgan dil, ırkçılık, müstehcenlik)
4. Crank, Ellen Hopkins (Uyuşturucu, saldırgan dil, ırkçılık, müstehcenlik nedenleriyle)
5. Açlık Oyunları, Suzanne Collins (Müstehcenlik, şiddet, yaş grubuna uygunsuzluk nedenleriyle)
6. Lush, Natasha Friend (Uyuşturucu, müstehcenlik, saldırgan dil, yaş grubuna uygunsuzluk nedenleriyle)
7. What My Mother Doesn’t Know, Sonya Sones (Cinsiyetçilik, müstehcenlik, yaş grubuna uygunsuzluk)
8. Nickel and Dimed: On (Not) Getting By In America, Barbara Ehrenreich (Uyuşturucu, uygunsuz, saldırgan dil, siyasi bakış açısı, dini bakış açısı nedenleriyle)
9. Amy Sonnie tarafından derlenen Revolutionary Voices (Eşcinsellik, müstehcenlik nedenleriyle)
10. Alacakaranlık, Stephenie Meyer (Müstehcenlik, dini bakış açısı, şiddet, yaş grubuna uygunsuzluk nedenleriyle
Kampanya ile ilgili detaylı bilgi www.bannedbooksweek.org adresinde.