İfade Özgürlüğü Konulu Üye Toplantımız ve Frankfurt Kitap Fuarı’ndaki Çalışmalarımız
Türkiye Yayıncılar Birliği, üyelerine öncesinde açık çağrıyla duyurduğu, “son dönemde ülkemizde yaşanan gelişmeler ışığında düşünce ve ifade özgürlüğü” konulu üye danışma toplantısını 10 Ekim 2016 pazartesi günü gerçekleştirdi.
Toplantıya katılan üyelerimiz, Türkiye’de ifade ve yayınlama özgürlüğünün geçtiği zor dönemde bu konuda yapılabileceklerle ilgili çeşitli önerilerde bulundu.
Üye toplantısının ardından yapılan Yönetim Kurulu toplantısında, yayınlama özgürlüğü için yeni bir komite kurulmasına ihtiyaç olmadığı ve Birliğin çalışmalarının ve girişimlerinin daha da etkinleştirilerek sürdürülmesi gerektiği kararlaştırıldı.
Frankfurt Kitap Fuarı Çalışmaları
Yayınlama özgürlüğü ile ilgili olarak Birliğimizin Frankfurt Kitap Fuarı’ndaki çalışmaları konusunda bilgi aktarmak isteriz. Bu yıl fuarın hem açılış konuşmalarında hem de programındaki çeşitli etkinliklerde Türkiye’de ifade özgürlüğü sorunu ve tutuklu yazarlar konuşuldu.
Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği’nin bu konuda Alman hükümetine yönelik kampanyasına katılım çağrısı yapıldı.
Türkiye Yayıncılar Birliği temsilcileri bu etkinliklere katıldı. Yapısı değişen ve artık daha dar bir kadroyla çalışma yürütecek olan Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Yayınlama Özgürlüğü Komitesi için seçimler fuardaki Genel Kurul’da yapıldı, Birliğimizi temsilen komite delegesi olarak seçilen Yonca Cingöz önümüzdeki dönemde Birliğin ve Türkiyeli yayıncıların gündemindeki sorun ve gelişmeleri komiteye taşıyacak ve yayınlama özgürlüğü ihlalleriyle mücadele için komiteden destek alınacak.
Fuarda ayrıca Alman Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği fuarda insan hakları, basın ve yayıncılık örgütlerini ifade özgürlüğü çevresinde bir araya getiren bir iletişim ağı kurmak amacıyla bir toplantı düzenledi. Toplantıya Birliğimizi temsilen Genel Sekreterimiz Özgür Akın ve Yonca Cingöz katıldı. Toplantı sonucunda ağ oluşturmak isteyen örgütler arasında Türkiye Yayıncılar Birliği de yer aldı.
İfade ve yayınlama özgürlüğü konusunda bundan sonraki çalışmalarımıza bilgilendirme ve görüşlerinizle desteğinizin sürmesini dileriz.