2021 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri Sahiplerini Buldu
Türkiye Yayıncılar Birliği 2021 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, 15 Mart 2022 Salı günü Pera Müzesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende yayınevi kategorisinde İthaki Yayın Grubu (İthaki Yayınları ve Yabancı Yayınları), yazar kategorisinde Gülşen İşeri ödül alırken, Kitabevi Emek Ödülü 25 yıldır Adana’da hizmet veren Karahan Kitabevi’ne, özel ödül ise Avukat Mehmet Ümit Erdem’e verildi.
2021 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri 15 Mart 2022 Salı günü Pera Müzesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk açılış konuşmasında yayıncılığımızın mücadele ettiği temel sorunların başında düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerle birlikte yayınlama özgürlüğü önündeki yasaklar, yasal zorluklar ve baskıların geldiğini söyledi. Kocatürk, geçtiğimiz yıl yaşanan diğer bir gelişmenin, kitap yoluyla hakaret edildiği gerekçesiyle açılan davalardaki artış olduğuna dikkat çekti.
YAYINEVİ ÖDÜLÜ: İTHAKİ YAYIN GRUBU (İTHAKİ YAYINLARI VE YABANCI YAYINLARI)
2021 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’ninyayınevi kategorisinde ödül, İthaki Yayın Grubu’na bağlı İthaki Yayınları’na ve Yabancı Yayınları’na verildi. İthaki Yayınları’ndan çıkan Mavi En Sıcak Renktir isimli kitap, 19 Kasım 2021 tarihinde “muzır” neşriyat ilan edilmişti. İthaki Yayın Grubu’na bağlı Yabancı Yayınları’ndan çıkan Makul Şüphe isimli kitap 26 Şubat 2021 tarihinde, yine aynı yayınevinden çıkan Kalp Çarpıntısı isimli kitabın ise 8 Eylül 2021 tarihinde iki cildi birden “muzır” neşriyat ilan edilmişti. İthaki Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Alican Saygı Ortanca ve Yabancı Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Ece Çavuşlu ödülü, Türkiye Yazarlar Sendikası İkinci Başkanı Nalan Çelik ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İl Başkan Yardımcısı Saniye Yurdakul’dan aldılar. Alican Saygı Ortanca ve Ece Çavuşlu yaptıkları konuşmada, aldıkları ödülle kendilerini yalnız hissetmediklerini, eşitlikçi ve kapsayıcı bir yayıncılıktan yana olduklarını vurguladılar.
YAZAR ÖDÜLÜ: GÜLŞEN İŞERİ
2021 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’ninyazar kategorisinde ödül, Ateşin ve Sürgünün Gölgesinde-Kentsel Dönüşüm kitabının yazarı Gülşen İşeri’ye verildi. İşeri’ye ödülünü PEN Türkiye Merkezi İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan ve Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği Başkanı Mustafa Aksoy takdim ettiler. Gülşen İşeri konuşmasında, ifade özgürlüğünün zedelenen bir kavram olduğuna dikkat çekerek, “Hani sokaklarda yürürken beton duvarlarda çatlaklar olur, o çatlaklardan sızan bir çiçek filizi görürsünüz, işte biz o üzerimize örülen duvarlardan sızan filiziz…” dedi.
İşeri ödülünü, düşünceleri için öldürülen başta Hrant Dink olmak üzere tüm gazeteci ve yazarlar adına aldığını ifade etti.
KİTABEVİ EMEK ÖDÜLÜ: KARAHAN KİTABEVİ
Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri kapsamında, ağır ekonomik ve siyasal koşullar altında mesleğini inatla sürdüren bir bağımsız kitapçıya verilen Kitabevi Emek Ödülü ise bu yıl yayın dünyasına kitapçı olarak ilkeli ve özverili çalışmalarıyla 25 yıldır Adana’da hizmet veren Karahan Kitabevi’ne verildi.Karahan Kitabevi’nin kurucusu ve sahibi Seyfi Karahan ödülünü Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ten aldı. Seyfi Karahan konuşmasında,Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülünü almaktan gurur duyduğunu dile getirdi ve kitabevinde emeği olan herkese teşekkürlerini ileterek ödülünü aldı.
ÖZEL ÖDÜL: AVUKAT MEHMET ÜMİT ERDEM
2021 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’nde bu sene bir de özel ödül verildi. 27 Eylül 2019 tarihinde “muzır” neşriyat ilan edilen Kız Çocuk Hakları Bildirgesi ve Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi (Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık) kitapları için bireysel dava açan ve kitapları muzır olmaktan kurtaran Avukat Mehmet Ümit Erdem’e verildi. Avukat Mehmet Ümit Erdem, ödülünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’dan aldı. Mehmet Ümit Erdem konuşmasında, insanlık tarihinde bilimi ve sanatı savunanların her zaman saygı gördüğünü ancak son zamanlarda cahillik ferasetinin kutsandığını ve bu akıntıya kapılmamak gerektiğini, bir şekilde bu karanlıktan hep birlikte çıkılacağını ifade etti.
Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından 1995 yılından bu yana her yıl, Türkiye’nin evrensel ölçütlerde düşünce ve ifade özgürlüğüne bir an önce kavuşması dileğiyle, düşüncelerini ifade etmekten korkmayan isimlere veriliyor. Her yıl bir yayıncı, bir yazar ve bir kitabevine ödül verilmesinin yanı sıra yıllık Yayınlama Özgürlüğü Raporu da tören kapsamında kamuoyuna sunuluyor.
Yayınlama Özgürlüğü Raporu’nu buradan indirebilirsiniz.