Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

37.ULUSLARASI TÜYAP İSTANBUL KİTAP FUARI SONA ERDİ!

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 18 Kasım 2018 Pazar akşamı saat 19.00’da 611.444 kitapsever ve sanatseverin ziyaretiyle sona erdi. Fuarları okullarıyla birlikte ziyaret eden öğrenci sayısı geçtiğimiz yıla oranla %11 artış göstererek 183.755’e ulaştı.

Bu yıl fuarın Onur Yazarı Selim İleri olurken, fuarın teması Hayatı Edebiyatla Kuşatmak oldu.

Fuarın açılış töreninde bir konuşma yapan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Sn.Kenan Kocatürk, ifade ve yayımlama özgürlüğü, telif hakları, okuma kültürünün geliştirilmesi, sınıf kütüphanelerinin kurulması, KDV indirimleri, yazar ve çevirmenlerin üzerindeki vergi yükü, eğitim yayıncılığının sorunları, sabit fiyat uygulamasının önemi, kâğıt sorunu, döviz artışının sektör üzerindeki etkisi, kültürel çeşitlilik ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70. Yıldönümü konularına değindi. Kocatürk’ün konuşmasını buradan seyredebilirsiniz.

Türkiye Yayıncılar Birliği 37.Uluslararası İstanbul Kitap Fuarında üç önemli etkinlik gerçekleştirdi.

Bunlardan ilki, 11 Kasım günü Fransız Kültür Merkezinin de katkılarıyla gerçekleşti. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün yönettiği Güçlü ve Çeşitli Bir Piyasa İçin Sabit Kitap Fiyatı: Fransa Örneği başlıklı panelde, Fransa’dan konuk konuşmacılar BIEF-Uluslararası Fransız Yayıncılar Birliği eski Başkanı, ekonomist ve sosyolog Jean-Guy Boin ve Fransız Kültür Bakanlığı, Kitap Ekonomisi Bölümü Başkanı Remi Gimazane, Fransa’da Sabit Fiyat Yasasını ve güncel uygulamalarını, yasanın yayıncılık dünyasına, bağımsız kitabevlerinin güçlenmesine, okuma kültürünün ve dağıtım sisteminin gelişmesine faydalarını anlattı.

Yine 11 Kasım’da gerçekleştirilen ikinci panelde amaç, Türkiye’de okuma kültürünün gelişmesi ve yaygınlaştırılması konusunun önemine dikkat çekmek ve bu konuda farkındalığı artırmaktı. Frankfurt Kitap Fuarının katkılarıyla gerçekleştirilen paneli Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Özgür Akın yönetti. Okuma Kültürü ve Eğitim-Öğretim Kurumlarındaki Uygulamalar: Almanya Örneği başlıklı panelde, Almanya’dan konuk konuşmacılar Litcam Direktörü Karin Plötz ve Education 360° CEO ve Kurucusu Dr. Anja Hagen, Almanya’da okuma kültürünün geliştirilmesi ve bu konuda eğitim- öğretim kurumlarındaki uygulamalar konusuna değinirken, bu konuda STK’ların oynadığı rol, okullarla yapılan çalışmalar, devletle yapılan işbirlikleri, eğitim sisteminde kaliteli bir müfredatın nasıl oluşturulabileceği konularında da deneyimlerini paylaştılar.

Bu yıl ilk kez düzenlediğimiz ve oldukça ilgi çeken diğer etkinliğimizse, TÜYAP işbirliği ile düzenlediğimiz İllüstratör ve Yayıncı Buluşmasıydı. İllüstratörleri yayıncılarla bir araya getirmek üzere düzenlenen bu buluşma, 13 Kasım’da yayınevi yetkilileri ile illüstratörleri bir araya getirerek illüstratörlerin portfolyolarını doğrudan yayıncılara sunmalarına imkân verdi.

Oldukça yoğun bir ilgi gören 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarını ziyaret eden tüm ziyaretçilere, imza günleri ve etkinliklerde okurlarıyla buluşan yazarlara, ve katılımcı yayınevlerine gösterdikleri yoğun ilgi için teşekkür ediyoruz. Seneye tekrar buluşmak üzere!