Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

32. İstanbul Kitap Fuarı açıldı

02.11.2013

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile 2-10 Kasım 2013 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi- Büyükçekmece’de gerçekleştirilen 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 2 Kasım Cumartesi günü saat 12.00’de düzenlenen törenle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Sayın Özgür Özaslan, Çin Halk Cumhuriyeti Basın, Yayın, Radyo, Film ve Televizyon Genel İdaresi Bakan Yardımcısı Sayın Mr. Wu Shulin, 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Sayın Prof. Dr. Taner Timur, 23. Uluslararası Sanat Fuarı Onur Sanatçısı  Mustafa Ata,  TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Sayın Doğan Hızlan, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Sayın Metin Celal Zeynioğlu ve TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Sayın Deniz Kavukçuoğlu tarafından TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı.

Açılış töreninde konuşan Metin Celal, Türkiye’de okuma oranının düşüklüğü iddiasının yanlışlığının Bakanlık verileriyle ortaya konduğunu belirterek, ülkemizin dünya yayıncılık sektörleri sıralamasında 13. olduğunu belirtti. Türkiye’nin uluslararası kitap fuarlarında bu yılki sloganı olan “Bütün Renkleriyle Türkiye”nin yayıncılığımızın renkliliği ve çeşitliliğini gösterdiğini söyleyen Celal, bu çeşitliliğin teminatının düşünce ve ifade özgürlüğü olduğunu vurgulayarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Demokrasi hoşgörü, tahammül, sabır, azim ve fedakârlık gerektirir.” sözlerini anımsattı.

Celal, şöyle dedi: “‘Barışçı’ olduğu müddetçe düşüncelerini ifade etmek isteyenleri hangi görüşte olursa olsunlar savunmaya devam edeceğiz. Çünkü düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı yerde yayınlama özgürlüğünden söz edilemez. Yayınlama özgürlüğünün olmadığı yerde de yayıncılık sektörünün çeşitliliğinden, çok renkliliğinden söz edilemez. Yayıncılık sektörünün büyümesi ve gelişmesi beklenemez. Bugün İstanbul Kitap Fuarı’nda tüm renklerimizle bir arada olabiliyorsak bu biz yayıncıların demokrasiye, insan haklarına ve tabii yayınlama özgürlüğüne derin inancımız ve bağlılığımız sayesindedir. Tüm engellemelere rağmen Türkiye’nin tüm renklerini, kimliklerini, inançlarını, eğilimlerini yayınlarına yansıtan yayıncı arkadaşlarıma, bu kitapların okurlara ulaşmasını sağlayan kitapçı dostlarımıza teşekkür ediyorum”

Metin Celal’in açılış konuşmasının tam metnine ulaşmak için tıklayın.

Onur Yazarı Prof. Dr. Taner Timur ve Tema “Geçmişteki Gelecek”

Fuarı “Onur Yazarı” tarihçi akademisyen Prof. Dr. Taner Timur, fuarın ana teması ise “Tarih: Geçmişteki Gelecek”. Fuar süresince Timur’un katılımıyla paneller ve söyleşiler düzenlenecek.

Uluslararası Salon’da Onur Konuğu Çin ve 28 ülkeden katılım

32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Konuğu olarak belirlenen Çin Halk Cumhuriyeti,
2-5 Kasım 2013 tarihleri arasında Uluslararası Salonda yer alacak. Çin’den 100’ün üzerinde yayınevi katılırken fuar süresince yazarların katılımıyla etkinlikler düzenlenecektir. Çin edebiyatının önemli isimleri fuarın konuğu olacak. Çin Halk Cumhuriyeti yayın sektörünün önde gelen temsilcileri, Türkiye’den yayıncılarla bir araya gelerek sektörel buluşmalar gerçekleştirecektir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin programında söyleşiler, paneller, kaligrafi atölye çalışmaları, profesyonel buluşmalar ve sergiler de yer alacak.

Bu yıl, Uluslararası Salon kapsamında 28 ülkeden 200 yayınevi, telif ajansları ve yayıncı birlikleri 2-5 Kasım 2013 tarihleri arasında 12 nolu holde yer alacak.

Fuarın Sergileri

Kitap Fuarı bu yıl birbirinden önemli sergilere ev sahipliği yapıyor. Geçmiş Günü Elerken: Tarih Kıymet Hükmü Demektir” sergisi Cumhuriyet döneminin en uzun soluklu yayını Büyük Doğu Dergisi’nin uzak ve yakın geçmişe dair tespit ve kıymet hükümlerini barındıran bazı kapak ve iç sahifede yer almış bilgi ve belge örnekleri sergilenecek.

Bu yıl, Türk-Yunan zorunlu nüfus mübadelesinin 90. yıldönümü olması sebebiyle Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından hazırlanan “Hasretin İki Yakası-Mübadil Aile Öyküleri” adlı sergi, 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda ziyaretçilerle buluşuyor. Sergi, Türkiye’den Yunanistan’a ve Yunanistan’dan Türkiye’ye göç eden yaklaşık 70 mübadilin göç öykülerinin özetlerinden  ve aile albümlerindeki fotoğraflardan oluşuyor.

UNESCO tarafından kutlama ve anma programına alınan Piri Reis’in 1513 tarihli Dünya Haritası’nın 500. yılı olarak TÜYAP ve Boyut Yayınları tarafından “Piri Reis: 500 Yaşında” sergisi kitapseverlerle buluşacak.

Fotoğraf sanatçısı James Robertson, ikinci vatanı olan İstanbul’u  tüm gerçekliğiyle, eşsiz güzellikleri ve sayısız ilginçlikleriyle çelişkilerin bir arada yaşadığı bir şehir olarak objektifine yansıttığı kareler “James Robertson’un Objektifinden 19. yüzyıl İstanbul’u” sergisi fuarda ziyaretçilerle buluşacak. TÜYAP tarafından düzenlenen serginin küratörlüğünü Fahri Aral, tasarımını Sadık Karamustafa üstlendi.

Tarih araştırmacısı Atilla Oral’ın hazırladığı “İşgalden Kurtuluşa İstanbul” sergisi İngiliz ve Fransız işgalciler tarafından çekilen fotoğraflar ve saklanan belgelerden oluşuyor.

Fuar Saatleri Değişti

32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, hafta içi 10.00-19.00 saatleri arasında, hafta sonu ise geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 10.00-20.00 saatlerinde ziyaret edilebilir. İstanbul Kitap Fuarı, kapanış günü olan 10 Kasım 2013 Pazar akşamı ise 19.00’da sona erecek.