Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

21 Mayıs Diyalog ve Kalkınma için Dünya Kültürel Çeşitlilik Günü

Her yıl 21 Mayıs’ta Diyalog ve Kalkınma için Dünya Kültürel Çeşitlilik Günü kapsamında dünya kültürlerinin zenginliği kutlanırken, barış ve sürdürülebilir kalkınma için kültürler arası diyaloğun önemi vurgulanıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2001 yılında UNESCO Kültürel Çeşitlilik Evrensel Bildirgesi’nin kabulünü takiben ilk defa 2002 yılında Dünya Kültürel Çeşitlilik Gününü deklare etti. 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin ve Kültür ve Sürdürülebilir Kalkınma kararlarının kabul edilmesi ile, Diyalog ve Kalkınma için Dünya Kültürel Çeşitlilik Gününün verdiği mesaj her zamankinden daha çok önem kazanıyor. 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine dünyanın çeşitli kültürlerinin yaratıcı potansiyeli ile ulaşılabilir. Toplumun her kesiminin sürdürülebilir kalkınmadan yararlanmasının sağlanması için de sürekli diyalog gereklidir.

Bugün, kültürün birçok formunu, yaratıcı endüstrileri, kültürel ifadelerin çeşitliliğini; bunların diyaloğa, karşılıklı anlayışa ve sürdürülebilir kalkınmanın sosyal, çevresel ve ekonomik yönlerine nasıl katkı sağladığını kutlamak için bir fırsat. Tüm dünyada kültürel çeşitlilik, diyalog ve kalkınmanın değerinin artması için Diyalog ve Kalkınma için Dünya Kültürel Çeşitlilik Günü kutlu olsun.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay bugüne özel mesajında şöyle diyor:

“COVID-19, kültürler arası diyaloğu durdurmada başarılı olmadı ama bu krizin uzun vadeli sonuçları – özellikle de ekonomik anlamda – çeşitliliğe ağır zarar verebilir, zira kriz dönemleri tek noktaya odaklanmaya ve standartlaşmaya müsaittir. Bu sinsi tehdit, bir karaltı gibi üzerimizde belirmektedir. Belirgin bir destek olmadan, çeşitli yapılar kaybolacak, farklı görme ve hissetme yollarını teşvik etmenin ve duymanın fırsatları kaçırılacak; kültürel çeşitlilik azalabilir ve insanlık bundan dolayı yoksullaşır. UNECO bu yüzden ResiliArt hareketini başlattı. Bu hareketin amacı sanatçıları, kültür profesyonellerini, hükümetleri, sivil toplum kuruluşlarını ve özel sektörü bir araya getirerek pandeminin etkilerini birlikte değerlendirip bu zor zamanlarda kültürel çeşitliliğin korunmasının ve geliştirilmesinin yollarını bulmaktır.”

UNESCO Genel Direktörünün mesajının tamamı için tıklayınız.

Kaynak: https://en.unesco.org/commemorations/culturaldiversityday