Hapisteki Zarakolu Nobel’e aday
03.02.2012
Tutuklanması uluslararası camiada tepkilere neden olan ve son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD’li yazar Paul Auster arasındaki polemikte ismi geçen Belge Yayınları sahibi Ragıp Zarakolu, “Nobel Barış Ödülü”ne aday gösterildi. İsveç’te bir grup parlamenter, 1 Kasım 2011 tarihinde cezaevine gönderilen Zarakolu için Oslo’daki Nobel Komitesi’ne resmî başvuru yaptı.
Yayıncı Ragıp Zarakolu’nun ismi, son olarak Başbakan Rcep Tayyip Erdoğan ile ABD’li yazar Paul Auster arasında yaşanan polemikte geçti. Auster, tutuklu gazeteciler nedeniyle Türkiye’ye gelmeyi reddettiği için kendisine “Biz sana çok muhtaçtık. Gelsen ne olur gelmesen ne olur. Türkiye irtifa mı kaybeder. Ne cahil adamsın” diyen Başbakan Erdoğan’ı, Amerikan New York Times ve Milliyet gazetelerine gönderdiği cevapta eleştirdi. Zarakolu’nun tutuklanmasına da atıfta bulunan Auster, şunları söyledi:
Zarakolu’nu örnek verdi
“Başbakan İsrail devletiyle ilgili ne düşünürse düşünsün, İsrail’de ifade özgürlüğü vardır ve hiçbir yazar ve gazeteci orada hapiste değil. Türkiye’de yaklaşık olarak 100 yazar hapiste. Davası dünyanın dört bir yanındaki PEN merkezleri tarafından yakından takip edilen Ragıp Zarakolu gibi bağımsız yayıncılardan bahsetmiyorum bile. Bütün ülkeler kusurludur ve sayısız problemle sarılmıştır Sayın Başbakan. Bu ülkelere sizin Türkiyeniz ve benim Amerikam da dahildir. Ama benim bu konuda değişmez görüşüm şudur: Ülkelerimizdeki, bütün ülkelerdeki yaşam şartlarını iyileştirmek için hapis korkusu ve sansür olmadan konuşma ve yayınlama özgürlüğü, bütün kadınlar ve bütün erkekler için kutsal bir haktır.”
Nobel Komitesi’ne başvuru
İsveç Sol Parti milletvekilleri Amineh Kakabaveh, Jens Holm, Bengt Berg, Siv Holma, Marianne Berg, Çevre Partisi Yeşiller milletvekilleri Jan Lindholm ve Valter Mutt, ‘Nobel Barış Ödülü’nün Zarakolu’na verilmesi için dün merkezi Norveç’in başkenti Oslo’da bulunan Nobel Komitesi’ne resmi başvuru yaptı.
Başvuru metninde şu ifadeler yer aldı: “Yayıncı ve insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu, tabu sayılan konulardaki kitapları yayımlayarak tartışmalara ve Türkiye toplumunun demokratikleşmesine katkıda bulundu. Örnek olarak ilk kez Ermeni soykırımını konu alan bir kitabın Türkçe çevirisini yayımladı.
Birkaç ay sonra yayınevine yangın bombası atıldı. Bodrum katlarında çalışmalarını sürdürmek zorunda kaldı. Tüm bu zorluklara karşın kültürler arasındaki uzlaşıyı, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmayı sürdürdü.”
Başvuruda, Zarakolu’nun “örgüt üyeliği” suçlaması ile 1 Kasım 2011’de tutuklandığına yer verilerek, “Ragıp Zarakolu insan sevgisi ile dolu, gerçeklerin ve uzlaşmanın peşinde olan bir insan. Eğer bir gün Türkiye hukuk ve uzlaşma için bir komisyon kurarsa bu komisyonun başına Zarakolu getirilmelidir” dendi.
Taraf
03.02.2012