2012’de uluslararası fuarlar
29.12.2011
Yayıncılık sektörünü dışa açarak uluslararası kurum ve kuruluşlarla kültürel ve sektörel ilişkilerimizi geliştirmek, TEDA Projesi’ni tanıtmak ve ülkemizin kültürel tanıtımına katkıda bulunmak amaçlarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye’nin uluslararası kitap fuarlarına katılımı konusunda desteğini sürdürüyor.
Bakanlığın 2012 yılında katılacağı fuarların takvimi şöyle:
– Abu Dhabi Kitap Fuarı (B.A.E. / 28 Mart – 2 Nisan)
– Paris Kitap Fuarı (Fransa / 16-19 Mart)
– Bolonya Çocuk Kitapları Fuarı (İtalya / 19-22 Mart)
– Londra Kitap Fuarı (İngiltere / 16-18 Nisan)
– Tahran Kitap Fuarı (İran / Mayıs)
– Pekin Uluslararası Kitap Fuarı (Çin / 29 Ağustos – 2 Eylül)
– Moskova Uluslararası Kitap Fuarı (Rusya / 5-10 Eylül )
– Frankfurt Kitap Fuarı (Almanya / 10-14 Ekim)
– Liber Uluslararası Kitap Fuarı (İspanya / 3-5 Ekim)
2012 yılı kitap fuarlarına katılıma ilişkin esaslar:
1) Uluslararası kitap fuarlarına katılıma ilişkin organizasyon çalışmaları; Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından, Uluslararası Kitap Fuarları Türkiye Ulusal Organizasyon Komitesi’nin ilke kararları doğrultusunda ve Kültür ve Tanıtma Müşavirlik ve Ateşelikleri ile işbirliği içinde yürütülmektedir.
2) Bu çalışmalar yürütülürken çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri ve sektör temsilcisi meslek birliklerinden de destek alınmaktadır. 2012 yılında gerçekleştirilecek fuarlara Türk Dil Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından kurumsal destek sağlanacaktır.
3) Fuarlara katılım Bakanlıkça kiralanan stantlarda gerçekleştirilmekte ve adı geçen fuarlara Bakanlık koordinasyonunda katılmak isteyen sektör kuruluşlarına da stantlarda yer tahsis edilmektedir.
4) Ayrıca, kültür ve edebiyatımızın dışa açılımında giderek daha önemli roller üstlenen telif ajanslarının, gerçekleştirecekleri profesyonel görüşmeler ve imzalayacakları telif ve çeviri anlaşmaları yoluyla Türk edebiyatı ve yayıncılığını uluslararası arenaya açmak noktasında sağlayacakları katkıları daha ileri noktalara taşımak amacıyla, fuar katılımları çerçevesinde bu ajanslara destek sağlanmaktadır.
5) Fuar katılımları; yazarlar, çevirmenler, illüstratörler, sanatçılar ve yayıncılık sektörü temsilcilerinin iştirak ettiği çeşitli edebi, sanatsal ve profesyonel etkinlikler vasıtasıyla içerik olarak zenginleştirilmekte; sadece fuar alanıyla da sınırlı kalınmayarak farklı kültür ve sanat mekânlarında, kültür ve edebiyatımıza ilişkin tanıtım amaçlı paneller, konferanslar, söyleşiler, okuma günleri, atölye çalışmaları, film gösterimleri ve sergiler düzenlenmektedir.
6) Alanında dünyanın en büyüğü olması hasebiyle Frankfurt Kitap Fuarı’na adı geçen tüm etkinlikleri de içinde barındıran çok daha geniş ve özel bir edebi ve profesyonel etkinlik programı ile katılım sağlanmaktadır.
7) Ülkemizin Avrupa ve dünyanın sektörel açıdan en önemli fuarlarından biri olan Londra Kitap Fuarı’na 2013 yılında “onur konuğu” olarak katılımı kitap fuarı idaresi ve British Council ile 2011 Eylül ayında Londra’da imzalanan mutabakat zaptları ile kesinleştirilmiş ve Eylül ayında Londra’da, Kasım ayında ise İstanbul Kitap Fuarı’nda basın toplantıları yoluyla kamuoyuna duyurulmuştur. Bu çerçevede 2012 Londra Kitap Fuarı için de daha geniş ve nitelikli bir edebi ve profesyonel etkinlikler programı hazırlanmaktadır.